top of page

Hogyan lehet gyorsan csillapítani a köhögést?

Ha viszket a torkunk, nagyon nehéz fékezni a köhögést a nyilvánosság előtt. A köhögés nagyon bosszantó, de nem egy betegség önmagában, hanem egy védekezési reflex.

A köhögés típusai

Akut köhögés: a köhögés időtartalma kevesebb, mint 3 hét

Tartós köhögés: a köhögés időtartalma 3 héttől 3 hónapig tart

Krónikus köhögés: a köhögés időtartalma több, mint 3 hónapja tart

Csillapítási módszerek

1. Használjuk ki a szervezet saját védekező erejét

A köhögés általában nem halálos kimenetelű. Ha a megfázás tünetei közé tartozik a köhögés, orrdugulás illetve a torokfájás, nem szükséges gyógyszert szedni, hiszen immunrendszerünk legyőzi a tünetetket. A köhögéscsillapító csökkenheti a szerzvezet öntisztító folyamatait, elfedhet egy-egy súlyos betegséget. Ezért semmilyen köhögéscsillpítót ne használjunk több, mint 7-10 napon keresztül és inkább este alkalmazzuk őket.

2. Használjuk szelektíven a gyógyszereket

Általában a baktériumok által okozott köhögés ellen az antibiotikumokat alkalmazzuk, de a vírusos influenza ellen nem tudjuk alkalmazni őket.

Ha a megfázással küzdő beteg van köpete és sűrű, alkalmazzunk köpetetőket. Ha a köhögés száraz, vegyünk be köhögés csökkentő cukorkákat (pl. édesgyökér tartalmú), szirupokat. De bármilyen köhögéscsillapítót is veszünk be, ne alkalmazzuk sokáig és mindig az orvos felügyelete mellett fogyasszuk őket.

3. Foggyasszunk nagy mennyiségű folyadékot

Sok folyadék fogyasztása segít a sűrű váladék feloldásában. Az ivóvíz és a mindenféle gyümölcs- és zöldséglevek, mint pl. a körtelé, görögdinnye lé, almalé, sárgarépalé hatékony köhögéscsillapítók. Minden nap igyunk 4-5 pohárral belőlük. De figyeljünk oda, hogy ne adjunk hozzájuk cukrot és sót. Ha mégis édesen szeretnénk inni őket, keverjünk hozzájuk mézet, mert a méz táplálja a tüdőt és segít enyhíteni a tünetetket.

4. Kerüljük a kávét és az alkoholt

Ne igyunk koffein- és alkoholtartalmú italokat, mert ezek vízhajtó hatásúak így a szervezet is veszít folyadék menyiségéből.

5. Tartsuk a levegőt párásan

A belső légtér páratartalmának növelésével csökkenhetjük a köhögési ingert. Ennek eléréséhez használhatunk párásító készüléket vagy pl. teáskannában forraljunk vízet.

6. Magas párnán aludjunk

Ha a köhögéstől nem tudunk aludni, párnánk magasságát 20 cm-rel emeljük meg, és aludjunk oldalt fekve. Ez a módszer megakadályozza a nyálka felhalmozódását és a reflux kialakulását.

7. Csillapítsuk a köhögést speciális pont nyomásával

A súlyos köhögés a hát felső izmainak rángásához, görcseihez vezethet. Ilyenkor a tüdő meridián „Chi Ze” pont nyomásával enyhíthetjük a fájdalmat. A kiegyensúlyozott étrend, elegendő folyadék fogysztása alapvető feltétel a köhögés gyógyulásához. Ne fogyasszunk erős és ingerlő fűszereket, mert ezek fokozzák a köhögést. Figyeljünk a fehérjék és vitaminok megfelelő mennyiségű bevitelére, hogy a szervezet minél hamarabb regenerálódjon.

Featured Posts
Ezen a nyelven még nincsenek bejegyzések közzétéve
Kövess minket!
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page