top of page

Hagyományos Kínai Orvoslás

Kezelési módszereink

 

A rendelőnkben alkalmazott terápiák: akupunktúra, fülakupunktúra, moxaterápia, köpölyözés,

masszázs, vagy ezek kombinációja. 

Akupunktúra

 

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egy része, amelynek több ezer éves múltja van. A hagyományos kínai gondolkodás évezredekig tartó alapos megfigyelés eredményeként foglalta össze a természet ’’nagy rendszertelenségét’’ a mindent átfogó Yin és Yang rendszerében. A két erő egyensúlyt tart fenn normális körülmények között mind az emberi szervezetben, mind a világban. Az emberi testben, ha az arányok egyensúlya felbomlik, betegség alakul ki. Tehát az egészséget jelenti a Yin-Yang egyensúly, és a betegséget pedig a kiegyensúlyozatlanság. Az egyensúly megbillenését kell megakadályoznunk az akupunktúrával, illetve ha már megbomlott az egyensúly, a helyreállítását minél hamarabb kell véghez vinnünk.

A külső hatásokat a szervezettel tudatosítani kell, s egyben az azokra adandó válaszokat is meg kell szervezni, s ugyanúgy a tevékenységeket is össze kell hangolni egymással.

Az összehangolást önmagukkal és a külvilággal az akupunktúra szerint a meridiánok segítségével történik, amely egy sajátos impulzus-átviteli, energetikai rendszer. A meridiánok olyan energiapályák, amelyek hosszanti irányban behálózzák a testet, állandóan dolgozik és továbbítja az energiát és az impulzusokat. A kínai orvoslás szerint ezek a meridiánok közvetítik az információkat az egyes szervekről a többi szervhez és a többi meridiánokhoz is. A meridián diagnosztikus jelentősége az, hogy a pontjaiban létrejött fokozott érzékenység vagy tapintható elváltozás arra utal, hogy betegség áll fenn, vagy egy meghatározott belső szervben vagy a testfelület másik területén.

 

Az akupunktúra kezelési helye a pont, eszköze pedig a tű. A pontok az energiapályáknak megfelelően helyezkednek el a pontosan meghatározott vonalak mentén és mindegyiknek megvannak az anyagcserebeli, anatómiai, energetikai és elektromos közös jellegzetességei.

A betegek kezelésénél nagyon fontos, hogy analizáljuk a tüneteket és a jeleket, meg kell ismernünk a betegség természetét, pontosan tudnunk kell, hogy melyik szerv érintett, hogy ez alapján tudjuk hogy melyik a hozzá tartozó csatorna. Miután kiderítettük a diagnózist, gondos megfontolással határozzuk meg a kezelési tervet és a megfelelő kezelési módszert. A cél az, hogy a betegek individuális terápiában részesüljenek a legjobb hatású gyógyulás érdekében.

Fülakupunktúra

 

A fülakupunktúra jelentőségével kiemelkedik az akupunktúrás mikrorendszerek közül. A fülkagylóban több mint 200 pont található, amelyek rendkívül nagy sűrűséggel helyezkednek el a fülkagylón. A fül a test olyan része, amely az egész szervezettel kapcsolatban áll, ez a kapcsolat a meridiánoknak köszönhető. A fülkagykó bizonyos mikrozónáinak alapos megvizsgálásával hasznos információkhoz jutunk. A mikrozónák elváltozásaiból tükröződik a fülben az egyes szervek, testrészek megbetegedése. A kezelendő pontokat ingerelhetjük akupunktúrás tűkkel, gyógynövénymagvakkal. 

A fülakupunktúra előnyei: a kezelendő terület könnyen hozzáférhető, az ingerlés gyors reakciót vált ki és más akupunktúrás módszerek egyidejú alkalmazását nem zavarja, azokkal szinergista hatást vált ki helyes alkalmazás esetén.

Moxaterápia

 

Ennél a módszernél egy hengeres rudat gyújtanak meg, amely gyógynövényőrleményből készül (töbnyire fekete ürüm). A meggyújtott rudat az akupunktúrás pont vagy az abba szúrt tű fölé tartják, melegítve az adott területet, ezáltal erősíti a tű hatását. A kiváltott melegáram a páciens számára kellemes ellazultságot eredményez. A melegítő hatáson kívül segít elhárítani a csatornák obstrukcióját, eliminálja a hideg és nedves faktorokat, oldja a pangásokat, megszünteti az energiahiányos állapotokat. 

Javallatok: hideglelés, megfázás, erőtlenség, fáradékonyság, vizelettartási problémák, elakadó vizelet, merev izmok, végtagfájdalamak, izületi fájdalmak, puffadás,fájdalmas hasi görcsök, hasmenés, székrekedés stb.  

 

A moxakezelés hatása gyorsan jelentkezik és hatása is hosszabb ideig tart.     

Köpölyözés

 

A kezelés során a hirtelenül melegített levegővel teli üvegharangok  segítségével lokális duzzanatot idézünk elő a bőr felületén. A köpölyözés növeli a vérkeringést, kiűzi a hideget, a nedvességet, csökkenti a fájdalmat.

 

Javallat: derék- és hátfájdalmak, athma, köhögés, végtagi fájdalmak stb.

Kezelhető betegségek

 

Kiemelnénk a nálunk legnagyobb százalékban, kiváló eredménnyel kezelhető betegségeket:

migrén, álmatlanság, arcidegzsába, arcidegbénulás, lumbágó, ülőideg gyulladás,  gyomorsavtúltengés, emésztési panaszok, allergia, gyerekeknél ágybavizelés 

 • Idegrendszeri betegségek: különböző fájdalmak csillapítása, különböző eredetű fejfájások (pl.migrén), álmatlanság, depresszió, pánikbetegség, hangulati ingadozások, arcidegzsába, arcideg bénulás, lumbágó, ülőideggyulladás, herpes zoster, Parkinson-szindróma, agyvérzés utáni bénulások rehabilitációja

   

 • Szív- és érrendszeri betegségek: magas vérnyomás, érszűkület

 

 • Légzőszervi betegségek: nátha, asthma, akut és krónikus légzési zavarok, köhögés, hörghurut

 

 • Emésztőrendszeri betegségek: különböző eredetű fogfájdalmak, hányinger, hányás, gyomorsavtúltengés, gyomor- és bélgyulladás, irribitális bélpanaszok, krónikus emésztési panaszok, hasmenés, székrekedés, aranyér

 

 • Mozgásszervi betegségek: izom- és ínpanaszok, ficamok, gerincbetegségek, lumbágó, porckorongsérv, teniszkönyök, köszvény

 

 • Nőgyógyászati betegségek: fájdalmas menstruáció, cikluszavarok egyes formái, terhesség elősegítése, terhességi hányinger és hányás csökkentése, laktáció elősegítése, a magzat rendellenes fekvése, hormonális zavarok, mióma

 

 • Bőrgyógyászati betegségek: ekcéma, csalánkiütés, pattanás,  övsömör

 

 • Endokrin rendszeri betegségek: cukor betegség, pajzsmirigy problémák

 

 • Immunológiai betegségek: legyengült imunrendszer, allergiás kórképek

 

 • Urogenitális betegségek: vizelettartási problémák, hólyaggyulladás, prosztata-megnagyobbodás, éjszakai ágybavizelés

 

 • Fül-, orr-, gėgészeti betegségek: krónikus mandulagyulladás, arcüreggyulladás, homloküreggyulladás, szagláshiány, „gombócérzet”, fülzúgás

 

 • Gyermekgyógyászati betegségek: ágybavizelés, rövidlátás, krónikus fülgyulladás, emésztési zavarok, asthma, hörghurut, „nyugtalan gyermek”

 

 • Szemészeti betegségek: rövidlátás, látóideggyulladás, kötőhártya gyulladás

bottom of page